Wat ik waarneem en wat mij raakt

 

 

 

Landschappen en zeegezichten, daar heb ik iets mee. Ze raken me intens. Ik kan er helemaal in opgaan. Ik teken en fotografeer ze om ze thuis verder uit te werken. Meer nog sla ik dat wat ik aan het landschap beleefd heb op om het later, al schilderend, weer op te roepen. Vroeger deed ik dat in een aquarel, gedetailleerd en in gedekte tinten. Al vele jaren echter schilder ik met acryl. Dat sluit aan bij mijn behoefte aan intenser kleurgebruik en werken op groter formaat. Ik schilder zowel met de kwast als met een paletmes. Dat is afhankelijk van de manier waarop het landschap zich wil uitdrukken.


Mijn kleurgebruik is niet steeds naturalistisch, wel herkenbaar. Schilderen is voor mij allerminst het kopiëren van de realiteit. Steeds meer beperk ik de kleuren die ik gebruik. Ik stem ze bewust af op wat ik als de essentie van het landschap ervaar. In feite komt dat neer op abstraheren, of nog liever: intensiveren. Daarbij laat ik voor mij irrelevante details weg.  

 

 

 

tonvankooten/zeegezichten/265._Groninger_Wad_a.jpg

 

 

Licht.....

 

Grote invloed heeft het Luminisme op mijn ontwikkeling gehad. Het was een stroming in de schilderkunst aan het begin van de 20e eeuw, die volgde op het Impressionisme. Een artistieke doorbraak naar de moderne kunst. Bekende schilders zijn hier Toorop, Sluyters en de jonge Mondriaan. Kenmerkend voor deze stroming is de fascinatie voor de weergave van licht door kleur. Zo is de essentie van het landschap voor mij de werking van het licht en dat geef ik weer door mijn kleurgebruik.

 

Landschappen die mij treffen probeer ik zó weer te geven, dat ik zelf tref wat mij geraakt heeft. Het is een bijzondere ervaring als ik merk dat anderen vaak juist dat herkennen. Vandaar de naam van mijn atelier: 'Arti Choq'.

 

De komende tijd zal ik zeker verder gaan in het zoeken naar vormen en kleuren die nog meer dan voorheen de essentie zullen weergeven van wat ik wil schilderen.

 

 

 

tonvankooten/landschappen/240._Mont_Sainte_Victoire_compositie_2.jpg

 

 

 
 
 
Deze pagina is voor het laatste aangepast op 18-02-2017 om 23:09